Du har sikkert allerede set dem og måske endda allerede prøvet en af de populære e cigaretter. De stormede frem på markedet, og i dag er rigtig mange danskere sprunget fra de klassiske cigaretter til de elektroniske af slagsen. Her får du derfor 5 ting, du skal vide om de populære små maskiner.

1. Hvordan fungerer de?

En e-cigaret fungerer ved, at en væske med nikotin fordampes. Denne damp kan inhaleres, hvor nikotinen vil virke i kroppen.

Væsken suges op af et stykke vat, hvor der løber en glødetråd indvendigt. E-cigaretten varmer glødetråden op, så væsken i vattet fordamper. Når du suger i e-cigaretten, vil du derfor suge mere væske ind i vattet, der så fordamper, når det varmes op.

Der er derfor hverken tændstikker eller lightere involveret, men derimod batterier og en særlig væske.

2. E cigaretter kan hjælpe dit rygestop

For mange faste rygere, er det både nikotinens vanedannende egenskab og selve ritualet omkring rygning, der kan være svær at slippe. Her kan en e-cigaret fjerne ubehaget ved en kold tyrker, fordi du stadig får nikotinen tilført uden tobakkens skadelige virkninger.

Hvis du stopper med at ryge fra dag til dag, kan du nemlig få abstinenser i form af hovedpine, ubehag og irritation. Derfor kan en nedtrapning med en e-cigaret hjælpe på ubehaget ved afvænningen. På https://gosmoke.dk/ kan du finde alt til din første e-cigaret, væske og udstyr.

3. Du kan ikke ryge overalt

Da e cigaretterne lige kom til landet, havde vi ikke nogen egentlig lovgivning omkring hverken salg eller hvor, man måtte dampe. Der var ikke nogen reel aldersbegrænsning på salget, og man kunne købe færdigblandede væsker med nikotin i butikkerne. Som antallet af steder, hvor almindelig cigaretrygning blev indskrænket, kunne man stadig dampe frit.

I dag gælder ”rygning forbudt”-skilte ofte både almindelige cigaretter såvel som den elektroniske udgave. Samtidigt skal du i dag være 18, før du kan købe nogle former for e cigaretter, væske og udstyr.

4. Man ved ikke nok om passiv rygning ved damp

Der er endnu meget lidt viden på det videnskabelige område om, hvordan dampning påvirker både kroppen og dem, der bliver udsat for passiv rygning med en e-cigaret. Det er dog klart, at man ikke indånder tjære som ved cigaretter.

Man kan dog konkludere, at andre der indånder din damp, vil blive lige så påvirket af selve nikotinen, som hvis du røg en almindelig cigaret.

5. Der er rift om markedet

Som interessen for de smarte e cigaretter steg, så er det også blevet et seriøst marked, hvor selv store firmaer investerer. Tobaksfirmaerne kan nemlig sagtens mærke presset både efter øget lovgivning på området, flere afgifter og indrykket af elektroniske cigaretter.

Derfor er de store giganter indenfor tobaksområdet også begyndt at lave deres egne mærker og forhandle udstyr til at dampe. Det betyder, at der er rift om markedet, der stadig er i stigning.

Det er spået af salget af de elektroniske udgaver vil overstige brugen af cigaretter i løbet af de næste årtier.